13 Şubat 2015 Cuma

Kiklad,Kikladlar,Kiklad Uygarlığı ,Kiklad Uygarlığı hakkında bilgi

Kiklad  Uygarlığı

Vikipedi, özgür  ansiklopedi

Kiklad Uygarlığı, ([I]diğer adları ile Kiklad  Kültürü, Kikladik Periyod[/I]) Ege Denizi içinde kalan, bugün Tavşan Adaları  olarak adlandırılan, adalarda yaşayan Kikladlar'ın M.Ö. 3000 - M.Ö.  2000 yılları arasında, Erken Tunç Çağı'nda kurdukları  medeniyet
Köken


Yapılan tüm kazı ve araştırmalarda bulunan  eserler, belirli bir çağa geldikten sonra ortaya çıkmış eserlerdir. Bulunan  ögelerin hiçbiri bize hemen hemen Kikladların ne zaman, nereden buralara  yerleştiği hakkında bilgi vermez. Bir çok tarihçi Kikladların, Yunanistan  topraklarına ve adalara başlayan göç hareketi sırasında buralara Anadolu'dan  geldiği konusunda birleşir. Bir kısım tarihçi ise Kikladlar'ın Truva şehirleri  ile bağlanıtlı olduğu görüşünü savunur.
Bir başka görüşse adaların,  Kikladlardan da önce, Karyalılar'ın bir kolu olan kavimlerce bilindiği ve Delos  Adası'nda onların yaşadığı yönündedir. Fakat bu hipotez 1965 - 1965 yıllarında  gerçekleştirilen kazılarda çürütülmüş, bahsedilen tarihlerde adada Kikladlar'ın  çoktan yerleşmiş olduğu saptanmıştır.

http://www.bestoffrm.com/140514-kikladkikladlarkiklad-uygarligi-kiklad-uygarligi-hakkinda-bilgi.html
Tarih
Geç Cilâlı Taş  Devri'nde Kiklad Uygarlığı'nın en önemli özelliği, güneyde Girit'te doğacak olan  Orta Tunç Çağı Minoan Uygarlığı'ndan çok önce yapılmış, yaşadıkları adanın saf  bayaz mermerlerinden imâl edilmiş düz kadın tanrıça heykelleridir. Fakat bu  eserler 20. yüzyıldan beri mezarlardan yağmalanarak pazarlanmaktadır.
Kiklad  kültür ve uygarlığı zamanın değiştirici etkilerine ve toplumu şekillendiren  olaylaraın oluşuna göre üç ana bölüme ayrılarak incelenir. Erken, Orta ve Geç  Kikladik Uygarlık olarak adlandırılan bu üç bölümden Erken Kiklad Dönemi M.Ö.  3000'lerde başlamış ve M.Ö. 2000'lere gelindiğinde Kiklad kültür ve Uygarlığı  son demlerini yaşamış, Minoan Uygarlığı ile köklü bir kültürel etkileşime  girmiştir. Ve bu nedenle M.Ö. 2000'li yılların Kiklad Uygarlığı'nın kültürel  olarak mı yoksa kronolojik olarak mı bittiği konusunda görüş ayrılıkları vardır.  Etkisi altında kalınan kültüre göre yapılan sınıflandırma aşağıdaki  gibidir: