13 Şubat 2015 Cuma

Antik Çağ ,Antik Çağ duvar örgü biçimleri

Antik Çağ duvar örgü  biçimleri

Balıksırtı duvar örgüsü: Küçük yassı taş bloklarının bir sıra  sağa, bir sıra sola eğik olarak tabaka tabaka dizilmesiyle oluşan bir duvar  örgüsü... Yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarında harçsız örülmüş örnekleri görülür. Batı  Anadolu'daki kazılarda toprak harçlı örneklerine de rastlanmıştır.

Bosaj  duvar: Kenarları dikdörtgenler prizması biçiminde yontulmuş taş blokların ön  yüzleri hafif dış bükey bırakılmış ve kaba ya da düz olarak işlenmiş duvar örgü  biçimi...

Kyklop duvar: Düzgün olmayan büyük boyutlu taşlarla, harçsız  olarak yapılmış duvar örme şekli...

Poligonal örgü: Düzensiz duvarlardır,  ancak bu teknikle çeşitli irilikteki taşların birbirine uydurulması için çok  işçilik gerekir. Daha çok teras ve sur duvarlarında görülür. Antik dönemden  sonra kullanılmaz.
http://www.bestoffrm.com/140518-antik-cag-antik-cag-duvar-orgu-bicimleri.html
Psudo-İsodom: İnce ve kalın taş dizelerinin almaşık  olarak kullanılmasıyla oluşturulmuş, harçsız Helenistik duvar  örgüsü...

İsodom: Eş yükseklikte blok taş sıralarından oluşan harçsız  Helenistik duvar örgüsü... Derz uyumu (duvarlarda iki öğenin arasındaki dıştan  çizgi biçiminde gözüken birleşme yeri) olmayabilir ya da birleşme derzleri bir  ara ile birbirlerini dikey olarak izleyebilir.