13 Şubat 2015 Cuma

Akadlar ,Akad uygarlığı,Akadlar kimdir,Akadlar nerde yaşadı

*        Sami kökenlidirler.

*        Akade adlı başkentleri vardır.  (Tarihte bilinen ilk merkezi devlet veya imparatorluktur.)

*        İlk  düzenli ordu Akadlar’da görülür.

*        Tarım gelişmiştir. Su kanalları  yapmışlardır.

*        Zafer anıtı ve Agade tapınakları mimari  eserleridir.
http://www.bestoffrm.com/140515-akadlar-akad-uygarligiakadlar-kimdirakadlar-nerde-yasadi.html

Akadlar Sami kökenli bir topluluktur. Sümerler döneminde Mezopotamya’ya göçen  bu topluluk Sümer kültürünü benimsemiştir. Sümerler sonrasında Mezopotamya’nın  lideri konumuna gelen halk, Mezopotamya’daki medeni gelişimin öncüsü Akkadlar  olmuştur. Ayrıca Akkadlar daha sonra Mezopotamya’da güçlü konuma ulaşacak yine  Sami kökenli Asur ve Babil halklarına da öncülük etmişlerdir. Akkadlar,  Sümerlerden farklı olarak kent krallıklarından ziyade Evren veya Dünya krallığı  kavramını Mezopotamya’ya getirmiştir. Bölgenin merkezi bir idare eline geçmesi  de ilk kez Akkadlar döneminde olmuştur. M.Ö. 2150′de güçlenen Sümerliler bu  devleti yıkmışladır.
 Akkad hanedanının kurucusu kral Sargon’dur. Agade isimli bir başkent kuran  Sargon kayıtlara göre 34 savaş yapmıştır. Yine de Sargon’a dair bilgilerde  mitoloji ile gerçeklik karışıktır. Sargon’un torunu olan Akkad kralı Naram-Sin  de dedesinin yolundan gitmiş birçok sefer yapmıştır. Fakat Naram-Sin’den sonra  bölgedeki güç dengeleri değişmiş ve Akkadlar düşüşe geçmiştir. Kısa bir süre  içinde Zagros Dağları’ndan inen ve işgale başlayan Gutiler yönetimi ellerine  geçirmişlerdir.
 Üçüncü Ur Hanedanı
 Akkadların yönetimindeki zayıflıklar nedeniyle, birçok kentin yönetici  hanedanı yönetimi tekrar ellerine geçirmişlerdir. Bu kentlerden öne çıkanı Ur  kenti ve yöneticisi 3. Ur Hanedanıdır. Hanedan Akkadların izinden giderek bütün  bölgeyi kontrol altına almak istemiştir. Yaklaşık 100 yıl kadar (M.Ö. 2100-M.Ö.  2000) süren bir dönemde Ur kenti Mezopotamya’nın en büyük siyasi gücü olmuştur.  Dönemlerinin sonu yoğun göçler ve çevre toplulukların saldırıları ile gelmiş ve  yönetimleri zayıflamıştır. Ur Sülalesinin yönetiminin sonu aynı zamanda  Sümerlerin Mezopotamya’daki yönetimlerinin sonu demektir. Daha sonra Sümer  kökenli olmayan kavim ve sülaleler egemen olmuşlardır. Yine de bu dönem  kültürel, dini ve mimari açıdan medeni gelişimi büyük oranda etkilemiştir.